Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

5 september 2019


Het Horsterwold: mooi en gróót

In de stille vallei schittert de natuurlijke rijkdom

Wist u dat het grootste loofbos van Noord-West Europa in Flevoland ligt? Dit bos heet het Horsterwold en ligt in de Zuidlob ten Westen van Zeewolde. Door de meeste mensen wordt dit bos beleefd vanaf de Gooiseweg (N305) of het Nijkerkerweg (N301). Maar behalve “er langs scheuren” is het vooral de moeite waard om dit bos eens te bezoeken. Het Horsterwold is van Staatsbosbeheer en laat zich prima samenvatten: het is mooi en gróót. Het is zelfs zo groot dat het niet alleen een golfbaan, twee campings, een bungalowpark en een waterpunt van Vitens omrings, maar zelfs het huis is van de stille vallei. Deze vallei heeft een enorme natuurwaarde, omdat er reeën, wilde paarden, damherten, vossen en veel interessante vogels te zien zijn.

“Het grootste loofbos van Noord-West Europa ligt in Flevoland”

Aanvankelijk werd het Horsterwold aangewend voor monotone bosbouw. Daarmee hield Staatsbosbeheer de langzaamst groeiende teelt die we in Nederland als agrarisch bedrijf hebben: bomen. In verschillende fases is dat aangepast. Zo heeft er een grootschalige herplant plaatsgevonden, waarbij de eerste bomen zijn “geoogst” en vervangen voor een divers bos. Deze tendens is gelukkig in meer bosgebieden te zien en heeft veel positieve gevolgen voor de diversiteit. Het is ook mooi vol gegroeid, sinds die tijd. Minstens zo belangrijk is de aanleg van de parel van het Horsterwold: de stille vallei. Aanvankelijk heette dit de stille kern, maar door de verschillende fases is dit de stille vallei gaan heten. Het betreft een enorme slenk die gedurende de afgelopen decennia is ingebracht. Ook zijn er hoogteverschillen aangebracht die de natuurlijke rijkdom in staat stelt te schitteren.

“De cirkel werd tijdens de aanleg ook wel de “rollatorhelling” genoemd”

Hoe kunt u de stille kern het best beleven? Sla vanaf de Nijkerkerweg (N301) de Flediteweg in en ga naar parkeerplaats De Stille Kern. Daar vlakbij staat een uitkijktoren die prachtig uitzicht over het gebied heeft. Toch is het ook de moeite waard om een stukje verder te lopen naar de Circle of Life. Alleen al digitaal is dat een bezoekje waard. Klik op de link en sleep Google Maps het gele poppetje op de “Circle of Life”. Vanaf daar kunt u 360° in de rondte kijken. In de projectgroepen werd deze cirkel tijdens de aanleg ook wel de “rollatorhelling” genoemd. Er is gekozen voor een drempelvrije aanleg, zodat ook mensen die niet goed ter been zijn midden in de natuur kunnen komen om het te beleven. Lokale zorginstellingen weten dit uitkijkpunt gelukkig ook goed te vinden en maken er veelvuldig gebruik van.

“De pikorde onder Konikpaarden wordt bepaald door de poephoop”

Welke tips zijn er voor de echte struiners? Trek goede wandelschoenen aan en pak vanaf het ronde uitkijkpunt ook eens het trapje naar beneden. Wie langs de slenken (waterpartijen) wandelt en ook eens van de gebaande paden afwijkt, kan zomaar eens een Konikpaarden of hert aantreffen.
Konikpaarden zijn, overigens, vrij eigenaardige beesten. Als het afkoelt, liggen ze regelmatig op door de zon verwarmde betonstroken. Maar vooral is het gedrag voor dominantie opvallend: de pikorde onder Konikpaarden wordt bepaald door de poephoop. Om boven anderen te staan, poepen de paarden over elkaars uitwerpselen heen. Als gevolg van dit gedrag komen er enorme poephopen op de fiets- en wandelpaden te liggen. Vrijwilligers van Staatsbosbeheer ruimen deze hopen regelmatig op. In de winter is dat flink bikken, dus dat is echt wel een bedankje waard.

Tenslotte willen we graag benoemen dat het Horsterwold goed is voorzien van fietsknooppunten. Wie liever doortrapt dan wandelt, kan dus prima op deze prachtige plek terecht. Heeft u, naar aanleiding van dit blogje óf om een andere reden mooie foto’s van het Horsterwold? Mail ons de foto of tag/benader ons via onze socials (Instagram, Facebook en Twitter). We voegen gráág meer beeldmateriaal toe.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2022

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl