Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

3 augustus 2020


Bloeiende bloemen in de tuin

Voor veel mensen is een huis met een tuintje een hartenwens. En toch zie je overal “pleintjes” in de vorm van bestrating verschijnen. Het is een hardnekkig misverstand dat een bloementuin veel werk is. Als je het goed aanpakt valt dat reuze mee. En natuurlijk heb je  wel wat  verharding nodig om over te lopen of voor een terras.  Als je een grote lap grond hebt is het verstandig om een tuinarchitect een goed plan te laten maken.  Maar een stadstuintje is heel goed zelf in te vullen. Als basis begin je met een boom. Er zijn volop boompjes die passen in een stadstuin. Bijvoorbeeld een Malus red sentinel, die in het voorjaar mooie bloesems heeft en de hele winter door rode sier appeltjes, met als leuke bijkomstigheid dat als de vorst er overheen is geweest,  er vogels op af komen.

Daarnaast heb je een paar struiken nodig. Zet ze aan de rand van je tuin. Je kan kiezen voor bladhoudende of bladverliezende struiken. Een heel sterke bladhoudende struik is bijvoorbeeld de Elaeagnus ebbingei (olijfwilg). Kornoelje is een mooie bladverliezende struik en de Cornus alba heeft in de winter rode takken. Beide struiken kunnen goed tegen snoeien.

Dan kan je gaan vullen met rozen, vaste planten, tweejarigen, bollen en eenjarigen ofwel zaaigoed. Bij deze groepen zie je de meeste bloemen. Een Hortensia begint te bloeien in juni en blijft in kleur tot het gaat vriezen. Sedum ook. Beide planten hoef je in principe niets aan te doen en zo heb je al een bloeiende basis. Dit kan je verder aanvullen met eveneens gemakkelijke planten zoals Zonnehoed, Geranium, Herfstanemoon, Daglelie en Vrouwenmantel. In de groep van tweejarigen zijn de Vingerhoedskruid en Stokroos heel bekend. Je zaait ze het ene jaar, dan vormen ze een rozet en het volgende jaar gaan ze bloeien. Onder de eenjarigen of zaaigoed is vooral de Klaproos bekend en natuurlijk de Afrikaantjes en Goudsbloem.

Een eventuele schutting of hek kan je opfleuren met wat klimplanten zoals Clematis, Klimrozen en Klimhortensia. Doe wel voorzichtig met Hedera (klimop) want die groeit zo hard dat je de klimplant goed moet bijhouden. En veel buren hebben een hekel aan klimop.

De verzorging is in de eerste jaren vooral het water geven als het erg droog is.  Een goede manier om te zien of een plant dorst heeft is als de blaadjes ’s morgens nog slap hangen. Dan heeft zo’n plant een gietertje water nodig. Bij oudere planten zitten de wortels dieper in de grond daardoor houden ze het langer vol. Natuurlijk moet je ook zo nu en dan wieden want anders nemen de heermoes, paardenbloem en zevenblad je tuin over. Maar al wiedend herken je ook je planten en ontdek je nieuwe zaailingen.

Een bijzonder leuke bloem in de tuin is de Teunisbloem. Hij gaat bloeien als de zon onder gaat, het bloemetje zakt in na de volgende ochtend. Er zijn ook veel eetbare bloemen, die kan je gebruiken als versiering van een gerecht of baksel. Enkele voorbeelden zijn: Viooltje, Goudsbloem, Daglelie, Bieslook, Oost-Indische kers en Begonia. Dit zijn een paar voorbeelden, als je een andere wil proberen controleer dan wel even op bijv. internet of ze niet giftig zijn. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je een hele maaltijd bloemen gaat eten. Behalve bloemkool of broccoli natuurlijk. Dit verhaal is een aanmoediging om van een lapje bestrating een bloemenzee te maken. Je kan heel klein beginnen met bijvoorbeeld een bloempot of speciekuip te vullen met potgrond en er een groepje fleurige planten in te zetten.  Wil je meer weten over tuinieren en van alles wat daar bij komt kijken, kijk dan eens op de website van Groei&Bloei www.lelystad.groei.nl of www.groei.nl .

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2023

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl