Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

3 oktober 2019


Ervaringen van een wandelbegeleider

Zoals u op onze agenda kunt zien, doet de Stichting 5000 stappen de naam wekelijks eer aan. Wandelen is één van de sleutels van het leven. Dit blogje is geschreven door Hans, één van de wandelbeleiders.

Ervaringen van een wandelbegeleider

Je stapt op je fiets om naar het vaste wekelijkse vertrekpunt te gaan. Wind mee, tijd om nog even een paar boodschappen te doen. Bij aankomst zie je al een paar deelnemers staan. Ze zijn druk in gesprek met elkaar. Handen worden opgestoken als ik het schoolplein op fiets. We vertrekken altijd stipt op tijd. Kwart voor negen in ons geval. Dat bevalt de meeste mensen goed. “Dan heb ik nog wat aan de rest van de ochtend en is het nog niet zo warm.” Want warm was het soms, deze zomer. Toch heeft de temperatuur op zich weinig invloed op het aantal wandelaars. Wel gaan mensen met vakantie en lopen daarom niet mee.

Ondertussen teken ik wandelkaartjes af en ontvang ik eurootjes. Die gaan rechtstreeks in de kas van de stichting 5000stappen. In de verte zie ik nog enkele deelnemers aan komen lopen. Als die zich bij de groep hebben gevoegd, gaan we op stap. Elke keer een andere route, al hebben we de meeste paden inmiddels wel verkend. Het bos blijft het meest populair. Daarin huizen ook herten, maar die zien we bijna nooit. Dat komt omdat de wandelaars behalve oog voor de natuur vooral oor voor de verhalen van elkaar hebben. Want dat is belangrijk voor veel mensen. Niet alleen de lichaamsbeweging, maar vooral ook het delen van de dagelijkse gebeurtenissen de afgelopen week.

Soms komen we andere wandelaars tegen of een fietser. In het laatste geval wordt er luid ‘fiets’ geroepen en lopen we weer even keurig aan de goede kant van de weg. Er wordt overigens ook wel eens ‘poep’ geroepen, maar dat heeft een andere reden.

Na een goed uur of iets langer zijn we weer terug bij het beginpunt. In een buurthuis wordt gezamenlijk koffie gedronken. Allerlei onderwerpen komen aan de orde en iedereen wordt hierbij betrokken, ook degenen die voor het eerst meeliepen. Eenzaamheid bestaat even niet.
Voor veel mensen is de wekelijkse wandeling iets waar naar wordt uitgekeken. En daar doe ik het voor, ook als ik op de terugweg wind tegen heb.

Over de auteur:
Hans is 60+’er, woont in Almere en is vooral een betrokken vrijwilliger bij de Stichting 5000 stappen, een van onze zeer gewaardeerde lidorganisaties. Toen het hardlopen niet meer ging, ontdekte hij het wandelen pas echt goed. Sinds twee jaar is Hans wandelbegeleider en daarnaast is hij ook actief als taalmaatje bij de VMCA. Wilt u meer lezen uit het oeuvre van deze stappenzetter? Lees dan de reisverhalen op zijn eigen site.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2024

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl