Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

16 maart 2020


Het eerste kievietsei van Flevoland

Dinsdagmiddag 10 maart werd in Rutten het eerste kievitsei van Flevoland gevonden. De gelukkige vinder, Riekel Zijlstra van de Vogelwacht Rutten vond het ei op het land van boer Feddes, een boer die enthousiast meedoet met de bescherming van weidevogelnesten.

Riekel is een fanatieke weidevogelvrijwilliger. Samen met andere vrijwilligers van de Vogelwacht Rutte struint hij de weilanden en akkers af op zoek naar nesten. Hij overlegt met de boeren hoe de nesten tijdens de werkzaamheden kunnen worden beschermd. “Twee jaar geleden vond ik ook het 1e ei in Flevoland, maar wel 2½  week later!” Het kievitseieren zoeken is hem met de paplepel ingegoten, vertelt hij verder. “Alle 12 de kinderen uit ons gezin trokken in het voorjaar de weilanden in om te zoeken. Mijn vader kan trots op me zijn”.

Het eerste ei werd officieel gecontroleerd door Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. “Het land is dit voorjaar natuurlijk erg nat, maar de kieviten weten toch altijd een droog plekje te vinden” vertelt Jan. “Met het vinden van dit kievitsei is ook in Flevoland het weidevogelseizoen 2020 begonnen. Onze vrijwilligers trekken vanaf nu tot half juni het land in om waar nodig samen met boeren nesten te zoeken en te beschermen tegen verlies door landbouw-werkzaamheden”.

Al heel lang bestaat in Nederland de traditie van het bekend maken van het vinden van het eerste kievietsei. Hoewel de eieren nu niet meer geraapt mogen worden, blijft de eer van het vinden van het eerste ei in elke provincie bestaan. En een ieder die het bericht leest of hoort, weet dat het voorjaar er aan komt!

Kijk voor meer informatie op de website van Landschapsbeheer Flevoland

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2023

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl