Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

17 oktober 2019


“Het Harderbos staat bekend als dé plek om krooneenden te bekijken”

Jeroen Reinhold keek mee op de vogelteldag 2019

Begin oktober 2019 vond de Europese Vogelteldag weer plaats. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen, waarbij over het hele continent vanaf talloze vogeltelposten overvliegende vogels worden geteld. Kort spraken we Jeroen Reinhold die namens KNNV een kijkje nam bij IVN Zeewolde. Hoe het er in Zeewolde aan toeging op de vogelteldag? We lezen het hier.

Hoe ziet zo’n dag eruit?
“Het is leuk om te zien hoe alles gaat. Ik ben samen met een team mee geweest in de planning van IVN Zeewolde, die zo’n hele dag coördineren. Wij kregen dan ook wel de leuke dingen te zien op verschillende plekken. We zijn begonnen bij vogelkijkhut de Biezenburcht. Dat is een opvallend gebouwtje op de dijk bij Zeewolde, bij de meeste vogelaars is dat wel bekend. De hut heeft zicht op het moerasgebied Harderbroek en er vloog inderdaad van alles langs. We hebben vinken, zwaluwen, koperwieken en veel meer gezien. Echt heel leuk.”

Het Harderbroek is, overigens, een rietmoeras in eigendom van Natuurmonumenten. Oorspronkelijk is dit gebied in 1973 ingericht, maar onder de term “Plan Roerdomp” is het ‘nieuwe’ Harderbroek vanaf 2005 op de schop genomen. Onlangs is er vanuit het programma nieuwe natuur geïnvesteerd in de ecologische verbinding tussen het Harderbroek en het Harderbos. Daardoor is de natuurwaarde aanzienlijk verbeterd.
Het Harderbroek is een broekland (een laaggelegen gebied dat nat blijft door opwellend grondwater) dat “tegenover” Harderwijk ligt. Ook een minder geoefende puzzelaar kan de stukjes wel bij elkaar brengen om de benaming van dit gebied in te schatten. Het natte rietland biedt de bever en otter het comfort van een vijfsterrenresort, waardoor zij zich hier prima thuis voelen. Maar ook voor vogels is dit een waar walhalla: de plassen zijn een uitwijkplaats voor (overwinterende) watervogels, dus er zijn vaak grote groepen tafeleenden, kuifeenden en kleine- en wilde zwanen te zien. Zelfs de zeearend komt regelmatig in het gebied om naar eten te zoeken (foerageren).

Is er nog op andere vogeltelplekken meegekeken?
“Yes, we zijn nog even wezen tellen ín Harderbroek. Daar lieten vooral de baardmannetjes zich goed zien. Dat blijkt ook uit de waarnemingen van vogelaars die er vaker komen. Daarna zijn we doorgegaan naar het Harderbos om mee te kijken. Dat staat bekend om watervogels, ook. Het Harderbos staat bekend als dé plek in Flevoland om krooneenden te bekijken en we zagen er dan ook veel. Vanuit vogelkijkhut De Kapteinshut heb je daar prachtig zicht op.”

Over MooiFlevoland:
Heeft u behoefte aan minder tekst over vogels en meer plaatjes? Dat kan! Op onze socials vliegen ze bijna dagelijks voorbij, vooral op onze Instagram-account. Ook zijn we te volgen via Facebook en Twitter.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2023

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl