Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

17 januari 2020


Is het al voorjaar?

Groei & Bloei: Bolgewassen in de tuin

een bijdrage van Reny Jonker

Tulpen in de ochtend

In de winter, als het lijkt dat de tuin in rust is en alle uitbundigheid van de herfst elegant in elkaar zakt, is het de beurt aan de eerste bolgewassen. Tuiniers wachten dan op een zonnige dag, zodat ze de verdorde stengels van de vaste planten in stukjes kunnen knippen, om zo ruimte te maken voor de eerste voorjaarsbloeiers.
Wat die eerste bloeiers zijn? Bolgewassen, een soort die eigenlijk onder te verdelen is in bollen, knollen en wortelstokken. Bollen bestaan uit zogenaamde rokken, net als bij uien. Knollen hebben een vaste inhoud, net als bij aardappels. Een wortelstok heeft een “neus”, dat zijn uitlopende knoppen waar een wortel aan zit, denk aan bosanemoon of lelietje-van-dalen. Voor het gemak spreken we bij alle drie over bollen.

Het meest bekend voor in de tuin zijn het sneeuwklokje, de krokus, narcis, tulp en het blauwe druifje. De sneeuwklokjes bloeien het eerst: eerst groen, met een wit puntje er bovenop. Wanneer het ineens flink kouder wordt, kruipt hij een stukje terug in de bol. Dat doen andere voorjaarsbloeiers ook. Zo beschermen ze zich tegen de voorjaarskou. Maar áls ze gaan bloeien? Dan komt het blije gevoel dat een mens overvalt als de eerste bloemetjes van de sneeuwklokjes gaan bungelen.

Daarna is de beurt aan de krokussen, gevolgd door de eerste tulpjes, de blauwe druifjes en dan door de narcissen. In de winter en het vroege voorjaar trekken deze vroege bloeiers de eerste insecten aan om ze te bestuiven. Wat voor deze insecten ook weer belangrijk is om te overleven. Na de bloei heeft het loof tijd nodig om de bol van voedsel te voorzien, en in de zomer zijn de voorjaarsbollen in rust.

Sneeuwklokjes in de natuur

Wie graag voorjaarsbollen in zijn tuin ziet opkomen, kan ze het beste in het najaar planten. Er is dan ook volop aanbod bij kwekers, tuincentra, bloemisten en supermarkten. Over het algemeen is een plantdiepte van twee keer de bol een prima richtlijn. Een standplaats dicht bij het keukenraam is aan te bevelen, omdat je daar dan in het vroege voorjaar het zicht op hebt. Onder bomen of struiken, maar ook niet te vergeten naast bijvoorbeeld een hortensia, dan kan het loof rustig afsterven als de hortensia in blad komt.
Voor de bolletjes van sneeuwklokjes is het belangrijk om ze zo snel mogelijk na aankoop te planten, in verband met uitdroging. Het mooist is om sneeuwklokjes na de bloei als polletje op te nemen, te scheuren en weer uit te planten. De meeste voorjaarsbolgewassen kan je laten staan, ze komen ieder jaar trouw weer op. Het kan zelfs zo zijn dat ze zich zo vermeerderen, dat het nodig is om ze op te nemen en te splitsen. Dit is vooral het geval bij narcissen. Die vallen om als de pol te groot wordt.

Voorjaarsbollen kunnen in de kleinste stadstuinen toegepast worden. Voor wie de hele oppervlakte betegeld heeft is zelfs met een grote bloempot of mand een tuintje te maken. De bollen worden dan in lagen geplant en zullen om de beurt gaan bloeien. Een paar winterviolen er op en je hebt er maandenlang plezier van. Beter nog is een paar tegels er uit natuurlijk, dan krijg je ook weer ruimte voor de zomerbollen. Maar dat is een ander verhaal.

Over Groei & Bloei
Groei & Bloei Lelystad heeft plezier in tuinieren. Daarom organiseert de vereniging voor leden én niet-leden informatieve lezingen, leuke workshops en excursies naar binnen- en buitenland. In de zomer zijn er open tuinen avonden en in het voor- en najaar wisselen veel planten en stekjes van eigenaar tijdens de plantenruilbeurs. Lid worden? Dat kan via hun website. Aanmelden voor de Groei & Bloei-nieuwsbrief is voor de hobby-tuinierder ook een goed idee.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2022

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl