Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

24 juli 2018


Kadaver

“Martine, haal dat kadaver eens van de tafel, ik ga koken!”. Zucht. Het fijne van met je moeder kamperen is dat je niet zelf hoeft te koken. Maar mijn enthousiasme over mijn nieuwste natuurvondst wordt duidelijk niet gedeeld. Het ‘kadaver’, zoals zij het noemt, vond ik in de voortent en was voor mij de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n prachtexemplaar aantrof… het bewijs van een natuurwonder waar ik tot nu toe alleen over had gelezen!

De natuur zit niet alleen wonderbaarlijk in elkaar, ik vind het ook zo creatief. Want waarom kruipt niet elk levend wezen uit een ei zoals een kuiken, om door te groeien tot een volwaardige kip? Het is toch een goed systeem? Maar het lijkt wel of bij elke levensvorm -gewoon voor de lol – een nieuwe geboorte – en groeiwijze is bedacht. Neem de insecten. Ja, die komen wel uit een ei maar daar houdt de vergelijking op. Want het eitje is minuscuul en het kriebelbeestje ook. Eenmaal uit zijn ei begint hij met een flinke portie fitness. Zijn nog zachte huid wordt zo ver mogelijk opgerekt, eigenlijk om zijn huid zo groot mogelijk te maken. Daarna wordt de huid hard en begint hij goed gemutst aan zijn leven. Lekker eten en genieten. Dat zijn huid hard wordt is niet raar, want hoe harder hoe beter hij beschermd is tegen onverlaten die hem als diner zien. Maar die harde jas geeft ook een probleem, want hij is niet in staat om verder te groeien dan zijn jas groot is. Moeder Natuur heeft er duidelijk over nagedacht. Als de jas van een insect te klein wordt dan trekt hij hem letterlijk uit! Zijn hele lijf, inclusief ogen en poten, wurmt hij door een ontstane opening op zijn rug. Het gaat niet vanzelf, hij moet behoorlijk worstelen en draaien om er uit te komen. Maar als hij zijn laatste poot er uit heeft gewurmd is hij weer in zijn sas, doet zijn rek- en strekoefeningen en gaat weer vrolijk veder met zijn leven…tot zijn jas weer te klein wordt! Geinig hé! En nu wil het dus dat ik een jasje heb gevonden, het kadaver zoals moeders het noemt. En dan niet zomaar een jas van een gemiddeld insect, nee van een monstrueus groot beest! Hij is bijna vier centimeter groot en dat maakt het inderdaad wel een beetje luguber, zeker als je een maaltijd gaat klaarmaken…

Toch moet ik nog wel vertellen dat dit ‘jasje uitrekken’ niet zonder gevaar is. Want net uit zijn jas gestapt is een insect heerlijk sappig en zeer smakelijk voor predatoren, het is dus uitkijken geblazen. Er zit trouwens een metafoor in, bedenk ik me nu. Wij kunnen ook uit onze ‘jas’ groeien, dat we toe zijn aan groei of verandering van werk of iets anders in ons leven. Wat is het dan makkelijk om maar gewoon te blijven en niet de worsteling en gevaar aan te gaan om uit die oude jas te stappen… maar wat wordt het leven mooi en rijk als je het wel doet!

Lees de blog op http://www.martinedubois.nl/.

Klik hier voor meer info over Mijn Stukje Natuur

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2022

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl