Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

8 mei 2018


Oranje boven

De afgelopen weken kleurde de straten weer rood, wit, blauw en natuurlijk oranje. Was het niet om de verjaardag van onze koning, dan wel om onze vrijheid te vieren. De oranje wimpel wordt gebruikt sinds de oranje baan op onze vlag een rode baan werd. Zo klopt ook het ‘Oranje boven’ weer, de eeuwenoude strijdkreet van de watergeuzen. Ik vraag me glimlachend  af hoe de watergeuzen het oranjetipje hebben gezien. Als een vlinder van koninklijken bloede?

Het oranjetipje is een leuk voorjaarsvlindertje dat lijkt alsof het in een pot oranje verf is gevallen. De bovenste delen van zijn vleugels zijn knaloranje. Een koningshuisgezind vlindertje dus. Maar dit geldt alleen voor het mannetje, het vrouwtje drukt haar vaderlandsliefde niet zo uitbundig uit, haar vleugels zijn helemaal wit. Wat wel opvallend is, is de achterzijde van de vleugels, die zien er uit als lichtgroen marmer. Dat past eigenlijk wel, een sjiek kleed voor een koninklijk vlindertje. En dan hebben we het nog niet over het eitje gehad. Want even nadat het eitje is gelegd kleurt het eitje al feloranje. Tja, je moet er vroeg bij zijn met vaderlandsliefde. Toch zit er wel een addertje onder het gras, eh in de pinksterbloem. De rupsen van het oranjetipje zijn namelijk verzot op pinksterbloemen en oranjetipjes-moeders willen het liefste hun kinderen op deze plant groot laten worden. Nu hoeft dat geen probleem te zijn want pinksterbloemen bloeien gelukkig weer in groten getale in Nederland. Maar… de rupsen van het oranjetipje hebben een wat minder koninklijk trekje: als een rups een kleinere collega rups aantreft op zijn plant dan wordt deze met smaak verorberd! Kannibalisme dus! Oeps, niet zo netjes! Al zullen ze niet de eerste aristocraat zijn in de geschiedenis die zijn concurrent opeet. Gelukkig heeft moederlief er wel iets op gevonden. Op het moment dat ze het eitje legt op de plant scheidt het eitje een stofje af dat andere oranjetipje-moeders waarschuwt hier niet haar eitje te leggen. Das nou wel weer lief…

Zeg, zou Willem Alexander weten dat er een watergeus-vlinder bestaat? Een vlindertje dat het ‘oranje boven’ al dartelend hoog houdt?! Tja, die vraag blijft onbeantwoord, ik hoop alleen dat onze koning ook het gevoel van vrijheid voelt als hij een vlinder ziet vliegen… net als onze driekleur staat voor vrijheid.

Lees de blog op http://www.martinedubois.nl/.

Klik hier voor meer info over Mijn Stukje Natuur

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2024

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl