2 juli 2019
Over zomer gesproken: de zebrarubs en de Sint-jacobsvlinder
Gaaf! Van onze collega Arda bij Landschapsbeheer Flevoland kregen wij deze foto’s door. Hierop staan een de zebrarubs en een Jacobsvlinder. Oplettende wandelaars, of MAMILs met een heel scherp oog, kunnen de komende weken deze prachtige Sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) waarnemen in het Flevolandse wild. Deze dagactieve nachtvlinder zou goed zichtbaar moeten zijn in Flevoland. De Sint-jacobsvlinder komt voor rond zonnige, droge en vochtige terreinen.
Deze vlinder komt voort uit de zebrarups, die zich dus voedt met jakobskruiskruid. Dat plantje is een wilde plant die meestal hoofdjes heeft met een krans van gele straalbloempjes. Het plantje bevat giftige bestanddelen, maar de zebrarups gaat een all-you-can-eat niet uit de weg. De opvallende tekening op de rug van zowel de rups als de vlinder zijn een waarschuwing voor gif. De giftige bestanddelen van het plantje worden in de rups geconcentreerd en meegegeven aan de vlinder.
Overigens post Landschapsbeheer zelf ook veel toffe foto’s op hun Instagram-account. Trouwens, ook zij zitten op Facebook en Twitter, met elke vrijdag een leuk natuurweetje op Facebook. Die delen wij, uiteraard, regelmatig op onze pagina. Wie graag met regelmatig wat natuur uit de broekzak haalt, kan hier prima op “like” en “volgen” klikken.