Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

9 maart 2020


Padden voor het laatst de Leemringweg overgezet

Foto: Gedeputeerde Jan de Reus en kinderen van basisschool de Fladderiep zetten samen met Natuurmonumenten padden over de Leemringweg (Fotostudio Wierd)

Jaarlijks vindt in het voorjaar de paddentrek plaats waarbij duizenden padden de Leemringweg oversteken. Vrijwilligers van Natuurmonumenten trekken in deze periode elke ochtend er op uit om de padden veilig de weg over te helpen. Dit jaar gebeurt dat voor het laatst. Tijdens het groot onderhoud aan de Leemringweg de komende maanden, legt de provincie namelijk vier paddentunnels aan. Gedeputeerde Jan de Reus en een groep kinderen van basisschool de Fladderiep (in Kraggenburg) hebben de vrijwilligers vanmorgen geholpen.

In het vroege voorjaar trekken kikkers, padden en salamanders ’s nachts naar hun voortplantingsgebieden. Hierbij moeten ze drukke wegen oversteken en velen sneuvelen tijdens die oversteek. Om vooral de bruine kikker, maar ook padden en salamanders te helpen, plaatsen vrijwilligers van Natuurmonumenten elk jaar tijdelijke schermen langs de Leemringweg en Voorsterweg. Kikkers, padden en salamanders botsen tegen deze schermen, zoeken hun weg eromheen en vallen vervolgens in een emmer. ’s Ochtend worden deze emmers door vrijwilligers gecontroleerd. De aanwezige dieren worden geteld en vervolgens veilig de weg overgebracht. Voor de Leemringweg komt hier nu een einde aan door de aanleg van paddentunnels. Volgend jaar kunnen de padden de overkant van de weg veilig bereiken door deze tunnels.

Groot onderhoud Leemringweg

De aanleg van de paddentunnels gebeurt tijdens het groot onderhoud aan de Leemringweg. Het asfalt wordt vervangen, tegelijkertijd wordt de weg verbreed en voorzien van ribbelstroken en glasbollen voor extra veiligheid. De werkzaamheden vinden plaats in de periode van 16 maart tot en met 26 juni. Het verkeer tussen Marknesse en Kraggenburg moet in deze periode omrijden. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd, zodat aanliggende woningen en bedrijven bereikbaar blijven.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2024

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl