Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

4 september 2018


Pot met goud

Ik laat mijn gaspedaal los en ga naar de rechterbaan … dit is te mooi om langs te racen. Tussen de grijze wolken priemt de zon in al haar glorie en maakt een kleurenspektakel in de lucht. De kleuren van dit bijzondere natuurfenomeen zijn diep en intens. Fenomenaal! Zo heb ik een regenboog nog nooit gezien. Ik zie waar hij de grond raakt…zou daar een pot met goudstukken staan?!

Terwijl ik me vergaap aan de schitterende kleuren, die het landschap tot een waar sprookjesparadijs maken, vraag ik me af hoe het ook al weer werkt?! Ik weet van de pot met goud en ken natuurlijk het liedje: ‘Somewhere over the rainbow blue birds fly, birds fly over the rainbow, why can’t I’. Ja, dat is jammer dat ik niet over deze regenboog kan vliegen, het is adembenemend. Ik weet dat een regenboog iets te maken heeft met water en weerkaatsing, uh hoe zat het ook al weer? Ik citeer even Wiki: ‘Een regenboog ontstaat als de zon tegen een nevel van waterdruppels aanschijnt én de zon zich achter de waarnemer bevindt’. Oké, dat kan ik nog wel volgen. Als een lichtstraal een waterdruppel binnendringt dan kan hij er gek genoeg aan de achterkant niet uit. Een waterdruppel heeft aan de andere kant een minuscuul spiegeltje ingebouwd. Als een lichtstraal onuitgenodigd bij de voordeur naar binnen komt kiept de waterdruppel hem er onmiddellijk door het spiegeltje weer naar buiten. Alleen daar gebeurt het. Als de lichtstraal met ‘kop en kont’ buiten de deur wordt gezet door de waterdruppel, breekt deze uiteen in zeven prachtige kleuren. Net alsof de lichtstraal zijn brutale actie wil goed maken door er iets moois voor terug te geven. Wat saai wit gekleurd licht lijkt te zijn, blijkt een kleurenpracht in huis te hebben. Als heel veel regendruppels tezamen, heel veel licht buiten de deur zetten is de regenboog het resultaat daarvan! Zucht, wat mooi. Wat alleen wel flauw is…die pot met goudstukken aan de voet van de regenboog is onbereikbaar. Als jij beweegt, beweegt de regenboog mee en zo ook de pot met goud! Maar ach, een pot met goud is niet wat het leven daadwerkelijk verrijkt…deze schitterende regenboog die verrijkt je leven wel! Even genieten, even in sprookjesland…

Ik geef weer gas en neurie het melodietje van die blauwe vogeltjes: ‘Somewhere over the rainbow skies are blue and the dream that you dare to dream really do come true’. Ik laat de regenboog achter me, maar neem mijn dromen mee…

 

 

 

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2022

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl