10 oktober 2019
Stichting Bultpark doet mee aan Nacht van de Nacht
“Misschien wel het mooiste park van Lelystad”
“Het Bultpark is misschien wel het mooiste park van Lelystad,” dit is de eerste, geschreven zin op de website van het Bultpark. Wat MooiFlevoland betreft is dat een boude uitspraak, want de provincie kent veel fraaie natuurgebieden én parken. Welk park het mooiste is? Daar branden wij de vingers niet aan, maar misschíen… Nee, we branden onze vingers er niet aan. Voor het Bultpark geldt in ieder geval wel dat er een unieke betrokkenheid vanuit de bewoners is. Dat onderschrijven wij dubbel en dwars en dat is net zo mooi als het park. Maar, hoe is dat ontstaan?
Daarvoor gaan we naar het begin. In de vroege jaren-70 zijn zowel het park als de omliggende woningbouwplannen in de wijken Kempenaar, Gondel, Kogge, Schouw en Hanzepark aangelegd door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Tijdens de laatste decennia van de twintigste eeuw vond het park voorzichtig zijn vorm en identiteit. In 2000, echter, leek dat te gaan veranderen toen de gemeente Lelystad overwoog om woningen te bouwen in het bestaande groen. De omwonenden protesteerden en richtten het Comité Behoud Bultpark op, waarmee het belang van het groen werd vertegenwoordigd.
Rond 2006 is er besloten om de geplande woningen niet aan te leggen. Met het vertrek van deze bouwplannen is de betrokkenheid gelukkig niet mee gegaan. Het comité is nooit meer weg gegaan en houdt sindsdien enerzijds gemeenteplannen in de gaten en anderzijds bewoners betrokken bij de staat van het park. Maandelijks vergadert de Stichting en bekijkt wat er speelt in het park: van leuke evenementen tot bekijken wat er vernield is.
In de loop van de tijd heeft De Stichting dan ook veel betekend voor het park. Toen Lelystad vijftig jaar oud was, bijvoorbeeld, konden Lelystedelingen “iets met vijftig van doen hadden” een eigen fruitboom in het park kopen. Iemand die vijftig werd, mensen die vijftig jaar getrouwd waren: iedereen kon meedoen. Daarnaast is het hondenstrandje in het park een initiatief van de stichting en in samenwerking met de gemeente en andere instanties wordt er ieder jaar gezaaid. In de borders bloeien bloemen voor de bijen en insecten, maar ook voor bezoekers. Want de bloemen mogen geplukt worden.
Ook is er een dichtwedstrijd georganiseerd, waarbij Lelystadse leerlingen gedichten konden inzenden. Een jury heeft de tien beste uitgekozen en die hangen nu gegrafeerd op bordjes aan de bankjes in het park. Benieuwd? In de duurzaamheidswinkel kunt u de “gedichtenroute Bultpark” gratis afhalen. Maar het Bultpark is niet alleen “leesbaar”, het is ook eetbaar. Alles wat er in Lelystad aan eetbare planten groeit, is in het klein terug te vinden in het park. Het groenproject, voorheen bekend als het tiny forest, kent ook bakken met kruiden zodat mensen kakelverse kruiden kunnen knippen en snijden.
Maar vooral belangrijk: het comité doet ook ieder jaar mee aan Nacht van de Nacht. Dit jaar, op zaterdag 26 oktober 2019, is er in het Bultpark een donkerwandeling. Om 19:00 uur wordt er verzameld bij de blokhut in de ruiltuin, tegenover de kinderboerderij. Daar gaan de kinderen een pompoenen uithollen. De pompoenen zijn gesponsord door een lokale boer. Daarna komt er een lichtje in de pompoen en maken de kinderen een wandeling naar de top van de heuvel (de bult van het Bultpark). Op de heuvel is een vuurtje en daar wordt een spannend verhaal verteld. Daarna keert de groep terug naar de ruiltuin en daar wordt nog een kopje pompoensoep gegeten. Rond 21:15 uur is het evenement afgelopen.
Kortom, het Bultpark leeft. Zo doet men op 2 november mee aan de landelijke natuurwerkdag en wordt het park weer opgeknapt door de bewoners. Wilt u een steentje bijdragen? Neem dan contact op met het comité en word vrijwilliger in en om het park. Meer weten over Nacht van de Nacht? Check onze agenda voor andere leuke activiteiten in het donker!