Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

22 oktober 2018


Testosteron

Testosteron zie je regelmatig in de ‘mensen-wereld’! Haantjesgedrag, een (te) grote auto en veel vertoon van spierbundels! Alles wordt in werking gezet om maar te laten zien: ‘kijk eens wat een mooi, viriel mannetje ik ben’. Als we het zien glimlachen we, ergeren ons eraan of betrappen onszelf er op. Tja, testosteron hoort er gewoon bij.

In de natuur-wereld is het al niet anders. Kemphanen die met veel vertoon hun veren laten zien en met -letterlijk- hanengevechten bepalen wie de knapste, sterkste en ‘mannelijkste’ is. Andere vogels laten het testosterongehalte horen in hun zang. De één nog harder en mooier dan de ander. Tjonge, zit even te fantaseren hoe de mensen-wereld er uit zou zien als onze mannen zo zouden zingen! En dan heb ik de edelherten nog niet genoemd met hun burlen en gevechten. Veel testosteronwedstrijdjes dus onder de dieren. Maar daar houdt het niet op, want ook bomen lijken mee te doen. Eens in de zoveel jaar laten beuken en eiken zien hoe goed ze zijn in het maken van nakomelingen en dat is een echte ‘testosteronwedloop’. Gigantische hoeveelheden eikels en beukels worden er geproduceerd. Vorig jaar wel vier miljoen. Wauw, dat zijn nog eens viriele ‘mannen’! In een mastjaar produceren eiken en beuken een gigantische hoeveelheid vruchten. Dit is natuurlijk niet echt een uiting van mannelijkheid of om het charmeren van een vrouw. Het is eigenlijk een wanhoopspoging van de bomen. Varkens, vogels en herten kapen elk jaar weer de eikels en beukennootjes weg voor de lekkere trek. De eik moet elk jaar met lede ogen toezien dat wéér zijn nakomelingen met smaak worden verorberd. Maar ook een eik wil kinderen. Dus eens in de zoveel jaar produceert de eik een enorme lading eikels! Het is onverwacht en dat is ook de bedoeling. De dieren rekenen er niet op en kunnen de grote hoeveelheid snacks niet aan. “Bingo”, denkt de eik. Want alles wat niet wordt opgegeten kan een eikenboompje worden.

Dit is dus de reden van de ‘testosteronwedloop’ van de bomen. Hm, ik lees trouwens dat het behouden van testosteron een kwestie is van ‘use-it-or-lose-it’…tja, de eikenbomen zullen daarvoor moeten wachten op het voorjaar!

Lees de blog op http://www.martinedubois.nl/.

Klik hier voor meer info over Mijn Stukje Natuur

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2024

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl