10 oktober 2019
Tweede Dassenburcht in Kuinderbos ontdekt
Houd uw hond aan de lijn
Afgelopen periode is een tweede dassenburcht in het Kuinderbos gevonden op ongeveer vier kilometer afstand van de burcht die drie jaar geleden werd ontdekt. Uit onderzoek met fotovalcamera’s is gebleken dat er in beide burchten worden bewoond door dassen. In de bestaande burcht leeft minimaal één exemplaar en in de nieuwe burcht zijn tenminste twee dassen gespot, een grote en een kleine. De sekse van alle dieren is voorlopig nog onduidelijk.
De dichtstbijzijnde populatie dassen zit in het Friese Gaasterland en de boswachter heeft er vlak buiten Lemmer al eens één waargenomen. Decennia lang was het Prinses Margriet kanaal een onneembare hindernis. In dat kanaal zijn plaatsen aangelegd waar dassen doorheen kunnen zwemmen of bij ijsgang overheen kunnen lopen.
Staatsbosbeheer is dan ook aangenaam verrast dat de dassen het Kuinderbos nu op eigen kracht hebben bereikt. De in hoge zandkoppen in het bos gegraven burchten zijn bevestigd door medewerkers van stichting Das en Boom. Voor elke vierkante meter grond geldt dat er in de ondergrond een gangenstelsel is gemaakt van tien meter lengte, volgens de stichting. Bij de oudste burcht ligt vijf tot zeven vierkante meter grond, dus dat is een burcht van formaat. Bij de nieuwste burcht is zo’n drie vierkante meter grond waargenomen.
Omdat dassen nachtdieren zijn en op donkere tijdstippen hun voedsel zoeken, is het verkeer hun grootste vijand. Gevolgd door honden. Dassen zijn relatief traag met hun korte, krachtige poten. Dassen zijn sterke dieren maar ook “dikke goedzakken”. Als ze door een hond worden aangevallen volgt er regelmatig een gevecht op leven en dood. Een reden temeer om honden uitsluitend aangelijnd mee te voeren door het Kuinderbos.
Wat eten ze ’s nachts? De prachtige beesten zoeken hun voedsel voor een deel op weilanden, aangrenzend aan de boswachterij. Dassen eten graag wormen, die ze opduikelen door opgedroogde koeienvlaaien om te draaien. Na het flippen van de drol verschijnen ook kevers, slakken en andere kruipende insecten als hors-d’oeuvres op het dassenmenu. Afgevallen vruchten, resten van dode dieren, muizen, kikkers en mollen vallen ook onder de dassentapas, net als mais op z’n tijd.