17 oktober 2019
Voedselbos Eemvallei Zuid: een zelfvoorzienend ecosystemen
Vrijwilligers gezocht!
Na jaren voorbereiding startte vorige maand de aanleg van Eemvallei Zuid in Oosterwold, Almere. Uiteindelijk zal dat leiden tot een grandioos groengebied met een groot voedselbos, een speelwildernis en een natuurboerderij. Staatsbosbeheer, Stichting Voedselbosbouw Nederland, Stichting Speelwildernis Oosterwold en Natuurboerderij Vliervelden werken samen om dit gebied te realiseren als onderdeel van het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. Recreatie en educatie zijn de hoofddoelen van het project, maar ook de andere functies zijn van belang: voedselproductie, koolstofopslag, herstellen van de biodiversiteit en het creëren van een gevarieerd landschap. Er zullen fiets- en wandelpaden worden aangelegd en in de toekomst komen er plukroutes, waar de hongerige fietser of wandelaar terplekke bessen en fruit kan plukken. Dieper in het voedselbos vind je ook de noten, zaden, paddenstoelen of andere eetbare vegetatie uit het voedselbos.
Wat is een voedselbos?
Op verschillende plaatsen in de wereld, met name in de tropen waar de intensiteit van het zonlicht vele malen hoger is dan hier, zijn voedselbossen te vinden die al vele honderden jaren functioneren. Voorbeelden hiervan zijn vooral te vinden in Zuidoost-Azië, de Pacifische eilanden en West-Afrika. In Nederland is het een relatief nieuw fenomeen en er is sprake van een snel groeiende beweging. Momenteel staan er zeventien voedselbossen op de overzichtskaart in Nederland, maar daar staat die uit de Eemvallei nog niet tussen. Dat aantal gaat dus nog omhoog.
Idee is dat een voedselbos meer is dan een bos waar eetbare soorten in staan. Door nauwkeurige planning groeit het bos uit tot een zelfvoorzienend ecosysteem. Duurzame voorziening in levensbehoeften is daarin net zo belangrijk als vitale natuur en een aantrekkelijk biodivers landschap. In het ontwerp is ook aandacht besteed aan hagen, houtwallen en poelen. Daardoor zal van alles zich in het bos thuis voelen, van kruiden, knol- en wortelgewassen tot bodembedekkers, klimplanten en schimmels. Door de hoge biodiversiteit en gelaagde structuur gedijen ook wilde diersoorten goed in het bos, zoals insecten, reptielen, amfibieën, vogels en zoogdieren.
Uiteindelijk moet die veelzijdigheid ertoe leiden dat dat er het hele jaar kan worden geoogst. Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing.
Meer weten of meedoen?
Dan kunt u zich aanmelden voor de plantweekenden van voedselbos Eemvallei Zuid. Vrijwilligers zijn namelijk onmisbaar bij het aanplanten van de vele voedselbossoorten. In de winter van 2019/20 zijn er drie weekenden gereserveerd voor deze activiteiten: 7-8 december, 4-5 januari en 1-2 februari. Tussen 9.30 en 16.00 uur op deze zater- en zondagen krijgen de de jonge bomen authentieke, Flevolandse wortels. Help mee en maak uw leefomgeving nog nét een beetje mooier. Deze link brengt u bij de info-avond die hieraan vooraf ging en waar deze presentatie werd vertoond.
Wilt u vooral op de hoogte blijven van groene initiatieven en nieuwtjes uit de regio? Volg @MooiFlevoland dan via Instagram, Facebook en Twitter of schrijf u in op de nieuwsbrief.