Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

21 juni 2019


Zeearend terug in Flevoland

Goed nieuws! Sinds het eerste broedgeval in de Oostvaardersplassen in 2006 heeft de zeearend zich in verschillende delen van de Hollandse Delta, het IJsselmeergebied en Noord-Nederland gevestigd. Ook in Flevoland is de zeearend terug gekeerd. Volgens De Werkgroep Zeearend Nederland kwamen twaalf paren tot broeden en zijn er zeker veertien jongen. Daarvan zijn er verschillende geringd, waarvan beelden zijn terug te vinden op de Instagram-account van de Flevolandse boswachter Amy Zeeman. Vier jongen hebben ook een GPS-logger gekregen, waaronder één zeearend die is geboren in de Lepelaarsplassen te Almere (Stichting het Flevo-Landschap). De loggers bevatten een zonnecel en een 3G internetverbinding waarmee de posities van de vogels naar de onderzoekers worden gestuurd.

Waarom die loggers? De provincie Flevoland wil weten hoe het zit met risico’s op aanvaringen met windturbines. Door het analyseren van de vlieghoogte wordt duidelijk waar en wanneer de vogels op de hoogte van turbine rotoren vliegen, en dus waar de risico’s op een aanvaring hoog zijn. Ook onderzoeken we het ontwijkingsgedrag van de arenden ten opzichte van de rotoren. Ook zullen de afgelegde routes vanaf uitvliegen publiekelijk te volgen zijn op de website van de werkgroep.

De zeearend is een prachtige vogel, maar toch gaat het niet over rozen. Eerder deze week kreeg een zeearend het aan de stok met een bruine kiekendief en delfde daarin het onderspit. De arend moest een andere plek vinden om te nesten. Helaas kunnen wij de foto waarop dat is vastgelegd niet terug vinden, maar op de Instagram-accounts van @jetzedejager, @flevonatuur en @inie62 zijn prachtige foto’s van de kiekendief én de zeearend terug te vinden. Voor wie niet zelf op zoek wil, maar graag wordt getrakteerd op de mooiste natuurverschijnselen in Flevoland, hebben wij natuurlijk onze Instragram-account @MooiFlevoland. In de stories van die account delen wij op regelmatige basis zoveel mogelijk parels. Voor updates zijn we ook te volgen op Twitter en te liken op Facebook.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2023

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl