18 juli 2019
Zomer in Flevoland is óók: de zwarte wegmier
Het is zomer in Flevoland en daar staan we graag bij stil. Gelukkig legt Landschapsbeheer Flevoland ons uit waarom die gekke, zwarte mier ineens overal opduikt. Voor de volledigheid is dit filmpje op hun Instagram-account geplaatst, maar desalniettemin hier ook de daarbij horende uitleg.
De zwarte wegmier is een van de meest algemene miersoorten in Nederland. In de voorzomer, ergens rond juni, eind juni, worden er massaal nieuwe koninginnen in de nesten geboren. Ook de mannetjes worden rond die periode geboren. En op een warme, windstille dag barsten de nesten open en dan begint de bruidsvlucht. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes zijn gevleugeld, maar het verschil tussen beide is goed te zien. Het vrouwtje is namelijk veel groter dan het mannetje.
De romance tussen de mannetjes- en vrouwtjesmieren speelt zich af op eenzame hoogte. Miljoenen mieren ontmoeten elkaar hoog in de lucht. Alleen de hoogst vliegende mannetjes krijgen de kans om te paren. Doordat meerdere nesten tegelijkertijd uitvliegen, is de kans op genetische uitwisseling. het grootst.
Na de daad komen de koninginnen naar beneden en bijten ze hun vleugels af. Die zijn dan niet meer nodig. Vervolgens gaan ze op zoek naar een nieuwe plek om een nest te stichten. En zo kan de cirkel volgend jaar opnieuw beginnen.
Overigens is het paringsritueel rond de wolken niet zonder risico. Het liefdesspel van de zwarte wegmier roept ook andere dieren de hoogte in. Vogels zijn er als de, spreekwoordelijke, kippen bij, vooral meeuwen, spreeuwen en gierzwaluwen. De grote, eiwitrijke mieren wordt onder gesnavelde connaisseurs beschouwd als een echte lekkernij.
Had u dit liever op de socials gelezen? Volg dan @MooiFlevoland op Twitter, Facebook en Instagram. Klik, share, like en tag of mention ons. Want de prachtige, Flevolandse omgeving brengen het beste met ons allen in kaart!