31 juli 2019
Zomer is voor groei, herfst is voor oogsten
Vedische landbouw in Lelystadse Biotuinen
Theo is de drijvende kracht achter Stichting Ekopark en Biotuinen Lelystad. Geïnteresseerde Flevolanders kennen deze tuinen vanwege de gezonde, lekkere en aparte groenten en fruit uit de Biologische tuinderij. De tuinen liggen tegen het Zuigerplasbos aan en de groenten zijn daar op locatie te koop.
Op de biotuinen wordt gewerkt aan Vedische landbouw, een kennistraditie van minimaal 5000 jaar oud afkomstig uit India. De holistische filosofie achter deze methode is dat de natuur alle intelligentie in zich heeft om optimale resultaten te bereiken. Zo wordt de grond niet gespit, maar juist wordt bedekt, net zoals in een bos de grond is bedekt met bladeren en ook niet hoeft te worden gespit. Door een optimaal bodemleven te cre-eren zal de plant maximaal gezond en sterk zijn en zichzelf kunnen beschermen tegen ziekten en vraat.
Volgens Theo is de zomer de periode van groei. De meeste gewassen worden geplant vanaf begin mei, omdat er dan nog maar weinig kans op vorst is. Vorst is dodelijk voor een aantal groenten en bij een te lage temperatuur van de bodem en lucht groeien gewassen nauwelijks. Gras bijvoorbeeld groeit pas bij een luchttemperatuur van 10 graden. Waar de snelle groenten zoals sla of spinazie een week of zes nodig hebben om te groeien (die kunnen dus al eerder worden geoogst), wordt de bulk in september/oktober geoogst. De zomer is voor groei, de herfst is voor het oogsten.
Hoe ziet dat er dan uit op het land? Simpel gezegd: begroeid. In het voorjaar zijn de akkers donker, je ziet alleen de aarde. Zodra er geplant en / of gezaaid wordt, worden de akkers groener. Terwijl de zomer vordert, worden de akkers steeds voller met planten. In de zomer is er zestien uur daglicht, waardoor planten enorm kunnen groeien. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter de groei. Ook vochtigheid is van belang, natuurlijk. Het liefst met regen, anders moet er gesproeid worden.
Toch is ook teveel regen niet altijd wenselijk. Aardappels, bijvoorbeeld, hebben daar last van. Door teveel vocht kan er [MOU2] fytoftora ontwikkelen, een schimmel die de aardappels ziek maakt. Een aardappel is een knol en groeit met sterkte druk naar boven. De stengels groeien omhoog en op de plek waar de oude aardappel zat, komen nieuwe aardappels. Hoewel de aardappelplant wel bloemen heeft, spelen de zaden daarvan geen rol in de vermenigvuldiging. Deze zaden worden dan weer wel gebruikt bij het telen van nieuwe aardappelrassen.
Hoe groeit een aardappel bij Biotuinen? Waar veel boeren de aardappel in de grond stoppen en gif sproeien om phytophthora tegen te gaan, maakt Theo andere keuzes. Om te beginnen wordt er een ras geteeld dat resistenter tegen de schimmel is. Ook liggen de aardappels wat verder uit elkaar. Maar vooral is een belangrijk verschil aardappels op de biotuinen op de grond worden gelegd. Daaroverheen wordt een mulchlaag gelegd, met hooi of bladeren. Deze mulch is een beschermende laag. Deze laag voorkomt dat de regen tegen de grond slaat en de bodem erodeert. Het organische materiaal zorgt ervoor dat de aardappelplant droger blijft, waardoor de schimmel minder kans krijgt te ontwikkelen.
Meer weten over Biotuinen in Lelystad? Check dan de website. Ook is het mogelijk om vrijwilliger te worden binnen het gezellige team. En vooral belangrijk: de biologische producten uit Lelystad zijn te koop!