Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

Wandelroute Bronnen voor nieuwe natuur

Ontdek de leukste wandelroutes van Staatsbosbeheer, van korte ommetjes tot lange struintochten; er is voor ieder wat wils!

Wandeling door het Bronnenbos in het Roggebotzand. Staatsbosbeheer verzamelt hier het genetisch erfgoed van inheemse bomen en struiken. Voor het versterken van bestaande, kwetsbare natuur, maar ook voor nieuwe natuur. Langs de route staan informatiepanelen die je laten kennismaken met dit bijzondere stukje natuurlijk erfgoed.

Genenbank

Deze genenbank stelt oorspronkelijke Nederlandse bomen en struiken veilig voor de toekomst. Door menselijk ingrijpen zijn oorspronkelijke plantenpopulaties versnipperd en kunnen ‘eenlingen’ elkaar nauwelijks meer vinden. Genetisch materiaal uitwisselen, wat de soort sterk houdt, wordt dan lastig. Door hier bomen en struiken bijeen te brengen vindt weer natuurlijke bestuiving plaats, waardoor vruchten en zaden zich kunnen ontwikkelen. Al diezelfde soorten bij elkaar zorgt ook voor extra rijke bloei. Zo stelt de genenbank niet alleen soorten veilig, de zaden van die soorten worden ook steeds sterker.

In heel Nederland land vond onderzoek plaats naar oorspronkelijk genetisch materiaal. Voorlopig zijn in de genenbank 50 inheemse soorten veiliggesteld. In totaal zijn zo’n 18.500 bomen en struiken geplant, wel 28 hectare, en dat wordt steeds meer. De genenbank is toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang en alleen op wegen en paden. voor bezoek.

    Deel deze pagina

< Ga terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MooiFlevoland © 2023

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl