Ontdek MooiFlevoland, natuurlijk doen!

25 september 2019


De typische herfstgewassen komen eraan

Theo Tromp over de oogst van 2019

In de zomer spraken wij Theo Tromp, de drijvende kracht achter Stichting Ekopark en Biotuinen Lelystad. Geïnteresseerde Flevolanders kennen deze tuinen vanwege de gezonde, lekkere en aparte groenten en fruit uit de Biologische tuinderij. De tuinen liggen tegen het Zuigerplasbos aan en de groenten zijn daar op locatie te koop. Waar hij eerder aangaf dat de zomer voor groei is en de herfst voor oogsten, is dit natuurlijk een mooi moment om nog eens te kijken hoe het gaat. Wat voor zomer was het? Deze week konden we het eindelijk vragen.

“Voor een groot deel was de zomer droog,” geeft Theo dan ook aan. “Maar vorig jaar was de zomer nog droger. Dan zie je dat er veel wordt gesproeid in de polder, want droogte is niet goed voor bulkgewas. Veel gewassen blijven te klein bij droogte, maar groeien hol bij teveel regen. Aardappel is een gewas dat goed tegen droogte kan, maar op een gegeven moment hebben ze wel water nodig. Ook die worden dan besproeid.”
Toch ziet het ernaar uit dat er een prima oogst is, dit jaar. Is dat ook voor Theo zo?
“Bij ons op de biotuinen werken dingen wel anders. Wij hebben een ander groeiproces en vaste klanten die daarvoor komen. Omdat wij de de bodem bedekken helpt dat tegen verdamping. Zeker in het voorjaar is dat zo. Omdat we niet ploegen en spitten vindt er capillaire werking plaats, waardoor de buffer in de grond groter is. Dus wij hebben deze zomer niet hoeven sproeien. Nou ja, in de kassen wel, omdat daar geen regenwater komt. Maar voor de rest hoef ik niets te doen: de bomen en het gras regelen dat zelf.”

Wat kunnen we verwachten van de herfst?
“Voor de meeste gewassen geldt dat ze een bepaalde groeitijd hebben, bijvoorbeeld negentig dagen voor kool,” vertelt Theo. “Als je dat in mei in de grond stopt, kun je gaan tellen. Natuurlijk zit er een kleine nuance in, maar het werkt wel zo. Dus als je later plant, ga je ook later oogsten. Er zijn al heel veel dingen geoogst op dit moment, maar de typische herfstgewassen worden nu geoogst of komen eraan: suikerbieten, appels, peren, aardappels en pompoenen. Kool groeit wat langer en komt meer richting de winter.”

Wilt u verder nog iets kwijt?
“Nou, ik wil nog wel een kleine oproep doen,” zegt Theo. “In de vorige blog heb ik uitgelegd dat ik Indische loopeenden heb rondlopen, die wij gebruiken voor slakkenbestrijding. Die populatie groeit behoorlijk, dus ik kan er anderen blij mee maken. Er zijn er nu twaalf, terwijl ik er aan vier genoeg heb. Wie interesse heeft kan contact met me opnemen, mijn gegevens staan op de website van de Biotuinen.

Meer weten over de Lelystadse biotuinen?
Ga er eens langs! Op zondag 29 september wordt op het moestuincomplex van Vereniging Milieuvriendelijk Tuinieren weer de jaarlijkse traditionele oogstmarkt gehouden van 11.00 – 15.00 uur. Naast Milieuvriendelijke Tuinieren opent Biotuinen ook de deuren, de 29e. Veel verse groenten op de oogstmarkt, kortom. De toegang is zoals altijd gratis en je bent van harte welkom! Meer informatie over de oogstmarkt 2019 vindt u hier.

    Deel deze pagina

< Ga terug

MooiFlevoland © 2023

Design en ontwikkeling CreatieveVrienden.nl